Hedef Kitle: Ana hedef kitle olarak, tarımda çalışan kadın çiftçiler ve çiftçi olmak isteyen kadınlar gözlemlendi. Türkiye’de tarım iş gücünün %42’sini kadınlar oluşturmakta, ancak çoğu sosyal güvencesiz ve ücretsiz çalışmaktadır (TÜİK, 2023). Bu kadınlar, sürdürülebilir tarım ve pazarlama konusunda bilgi eksiklikleri ve sınırlı teknoloji erişimiyle karşı karşıyadır. Erkek egemen sektörde, onlara güvenilir, samimi ilişkilerle ulaşmak gerekmektedir. Yan hedef kitle ise, sürdürülebilirlik konusunda markalardan aksiyon bekleyen tüm tüketiciler gözlemlendi.
Hedef: SuperFresh, Türkiye’deki tarımsal üretiminin %95’ini sözleşmeli çiftçilerle karşılamakta. Tarımdaki iş gücünün yarısını oluşturan kadınların çoğunun ücret almadan ve sosyal güvenlik kapsamı dışında çalışmasını adaletsiz bulan SuperFresh, bu durumu değiştirmeyi amaçladı. 2022’de Tarım ve Orman Bakanlığı desteğiyle başlatılan “Tarımın Kadın Yıldızları” girişimiyle, kadın çiftçilere sürdürülebilir tarım yöntemlerini öğretmek, finansal okuryazarlık ve AI gibi eğitimlerle özgüvenlerini artırmak ve yaşamlarını dönüştürmek hedeflendi.
Yaratıcı Strateji ve Medya Stratejisi: Proje, Design-Build-Transform yaklaşımıyla üç fazda hayata geçirildi. İlk olarak Tarım Bakanlığı desteği alındı, ardından UN Women & TABİT iş birliğiyle kadın çiftçilere daha fazla erişim sağlandı. Proje, UN çatısı altındaki The Commission on the Status of Women paneli ve “Sustainable Brands” ile “Işıldayanlar Konferansı” gibi prestijli etkinliklerde anlatıldı.
Uygulama: Geleneksel, dijital ve sosyal medya ile influencer iletişimi entegre edilerek önemli bir kitleye ulaşıldı. Daha fazla kadına ulaşmak amacıyla TKY Instagram ve Whatsapp kanalları oluşturuldu, eğitimler başlatıldı. YouTube’da ürün yetiştiriciliği serisi erişime açıldı ve TABİT Akıllı Köy’de uzman buluşmaları yapıldı. Boğaziçi Üniversitesi ile sosyal etki araştırması yapıldı. Yol haritası doğrultusunda, kadın çiftçilerin görünürlüğünü artırmak için 360 derece iletişim çalışmaları yürütüldü. Proje yüzü olarak güvenilirliği yüksek ünlü şef Refika Birgül seçildi. Proje, UN çatısı altındaki The Commission on the Status of Women ev sahipliğinde düzenlenen uluslararası panelde ve prestijli etkinliklerden “Sustainable Brands” ve “Işıldayanlar Konferansı”nda detaylıca anlatıldı. Daha fazla kadına ulaşmak amacıyla TKY Instagram ve Whatsapp kanalları oluşturuldu. AI, girişimcilik, ekoloji ve finansal okuryazarlık eğitimleri başlatıldı. YouTube’da ürün yetiştiriciliği serisi erişime açıldı ve TABİT Akıllı Köy’de uzman buluşmaları gerçekleştirildi.
Sonuç: SuperFresh, “Tarımın Kadın Yıldızları” girişimiyle kadın çiftçilere 7/24 ziraat mühendisi desteği sağladı, sürdürülebilir tarım yöntemleri ve çeşitli eğitimlerle onları güçlendirdi. 2024’te TABİT’in de dahil olduğu projeyle 13.000 ton ürün alarak 95.000.000 TL’lik gelir elde etti ve 30.000.000’dan fazla kişiye ulaşarak önemli bir farkındalık oluşturdu. Ayrıca, 6’sı global olmak üzere 15 ödül kazandı.