IAB TR | Liseler Mesleğiyle Yarışıyor
IAB TR |  Sosyal Pazarlama
Kategori Sosyal Pazarlama
Reklamveren
Koç Holding
Ajans(lar)
V For Viral
Sektör
Eğitim
Yıl
2012

Kampanyanın amacı: Koç Holding’in 2006‘dan bu yana, VKV ve MEB ile işbirliği halinde yürüttüğü “Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi”, “işin başında uzmanı olmalı” diyerek, öğrencilerin bilgi, beceri ve yeterliliklerinin artırıp, ekonominin ihtiyaç duyduğu nitelikli teknik elemanların yetiştirilmesini amaçlıyordu.

Tüm bu iyileştirme çabalarına rağmen genel algıda meslek liseleri, ne öğrencilerin ne de ailelerin ilk tercihleri arasında değildi. Öğrencilerin mesleki yetkinlikleri çoğu zaman güven veriyor olsa da sosyal yaşama katılımları istenen düzeyde değildi. Sorun, meslek lisesi öğrencileri açısından da benzerlik taşıyordu; onlar da kendileriyle ilgilenilmediğini, oysa ki hem mesleki nitelikleriyle hem de sosyal becerileriyle kendilerini gösterme ihtiyacında olduklarını söylüyordu.

Meslek liselerinin akıllara kazınmış bu “algısı”nı değiştirmek için farkındalık artırıcı, ses getirecek bir proje gerekiyordu. Eğitimleri sayesinde sahip oldukları mesleki yeteneklerini, onlara kazandıracağımız sosyal beceriler sayesinde en iyi kendileri duyurabilirlerdi. Hedef Kitle: Meslek lisesi öğrencileri Yaratıcı strateji: Yalnızca meslek liselilere özel bir yarışma kurgulandı; “Liseler Mesleğiyle Yarışıyor.” Bu uygulamada 10 hafta boyunca farklı yetenek setlerini geliştirmeye yönelik görevler verilecek, öğrenciler bir yandan eğlenecek bir yandan da “networking” ve koordinasyon becerilerini geliştirip rakiplerinin önüne geçme hedefiyle sosyal medyayı aktif olarak kullanacaklardı.

Uygulama: Önce, okullara dağıtılan afişler ve hazırlanan bir video ile öğrencilerden 4-6 kişilik gruplar kurarak yarışmaya başvurması istendi. Gruplar hazırladıkları afiş, ve sloganlarla destekçi toplamaya çalışarak yarışma jürisinin gözüne girmeyi hedefliyordu. Her okuldan tek bir grup yarışabileceği için ön eleme, tahminlerin hayli üzerine çıkan başvurular sayesinde çok zorlu geçti.

Yarışma, seçilen 150 grupla başladı. İki haftada tamamlanması beklenen ve öğrencilerin koordinasyon, yaratıcılık ve teknik yeteneklerini geliştirecek ve katılan tüm yarışmacıların kendi mesleklerine uyarlayabilecekleri ana görevlerin yanı sıra ortaya çıkardıkları ana görevi sosyal medyanın olanaklarını kullanarak maksimum kişiye ulaştırmayı hedefledikleri bonus görevler ve son olarak hız ve dikkate yönelik günlük görevlerden oluşuyordu. Görevleriyse Gripin’den Birol, Koç Holding CEO’su Ali Koç gibi rol model ünlüler verdi.

Kimi zaman, neden “işin başında uzmanı olması gerektiğinin” altını çizmek için mesleklerini sokaktan geçen tanımadıklarını birine yaptırdılar, mesleklerinde kullandıkları objelerin formuna girerek fotoğraf çektirdiler, yine ayn objelerle müzik yaptıkları videolar yükleyerek kimi zaman da gündemde yer almak için bir flashmob gerçekleştirip insanların dikkatini çektiler. Her ana görevin birincisi olan grubun tüm üyeleri ödüllendirildiği gibi yarışmanın ana birincisinin okul aile birliğine de bağış yapıldı. Sonuç: Yarışmaya başvurması beklenen grup 250 iken, bu sayı hedefi %520 aşarak 1300’e ulaştı. Grupların ortalama altı kişiden oluştuğunu düşündüğümüzde bu, ülkedeki her 200 meslek liseliden birinin yarışmaya katıldığı anlamına geliyordu.

Yarışmayla ilgili iletişimi yürüttüğümüz Facebook sayfamız sadece iki haftada herhangi bir medya desteği olmaksızın organik olarak 100.000 yeni takipçi kazanarak %6250 büyüme yaşadı. Sayfa etkileşim ortalaması 100.000’i buldu. Yarışma sonunda sayfadaki takipçi büyümesi %7687’yi geçmişti. Üstelik kazanılan takipçilerin %83.5’i hedeflenen 13-24 yaş aralığındaydı.

Yarışmacılar, görevlerini 110.000 kişiden fazlasına izletirken, 450.000’e yakın da oy topladılar. Görev ve tanıtım videoları ise 400.000 kez izlendi. Tüm görevlerin izlenebildiği sitede geçirilen ortalama süreyse beş dakikayı buldu.

Sonuçta istenen kamuoyu yaratıldı. Yarışma, yedi ana haber bülteninde 731 saniye ve 14 basılı yayında 1216 st.cm yer bularak 2.000.000 TL’ye yakın bir medya görünürlüğü elde etti; öğrenciler kendilerinden ve okullarından söz ettirerek gündemin bir parçası haline gelmeyi başardılar. Okul ve öğrencilerden gelen yoğun istek üzerine yarışmanın tekrarlanması gündeme alındı. Yaratıcı çalışmanın linki ve/veya videosu: https://vimeo.com/57369840