MENÜ

Yer Gök 23 Nisan

Kategori : Deneysel ve Yenilikçi
Ödül : Altın MIXX
Kategori : Özel Gün İletişimi
Ödül : Bronz MIXX
Reklamveren : Türk Hava Yolları Ajans(lar) : Happy People Project

Pazarlama hedefi :

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı Türk Hava Yolları marka kimliğini uygun şekilde, gururla ve coşkulu şekilde kutlamak, tüm Türkiye’nin markası olduğunun altını çizmek hedeflendi.

Reklamın hedefleri :

Türkiye’nin milli bayrak taşıyıcısı, dünyada en çok noktaya uçan hava yolu şirketi Türk Hava Yolları bir kez daha pandeminin etkisinde geçecek 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel tüm Türkiye için hatırlanır ve özel kılar bir iletişim kampanyası tasarlamak istiyordu.

Hedef kitle:

Başta Mustafa Kemal Atatürk’ün bu özel günü armağan ettiği çocuklarımız ve Türkiye’de atan 85 milyon kalp.

Yaratıcı strateji ve medya stratejisi:

Atatürk bu ülkenin geleceğini, bu ülkenin çocuklarında görmüş ve 23 Nisan’ın Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanmasını istemişti. Türk Hava Yolları belki de her çocuğun en büyük hayalinden biri olan “uçmak” fikrinden yola çıktı: 23 Nisan Çocuk Bayramı’nın anısına herkes için çok özel ve anlamlı bugün ilk defa Türk Hava Yolları uçağını çocuklar uçursa ve bu bayramı gökyüzünde gururla, mutlulukla kutlasalar…

Fikri hayata geçirebilmek için önce Türk Hava Yolları pilotları, teknik ekip ve pazarlama ekibi ile toplantılar yaparak bir uçağın uçmak için, uçarken ve iniş sırasında gerçekleştirdiği temel hareketlerin neler olduğunu tartışıldı. Ardından çocuklar ve pilotları nasıl bir araya getirip, çocukların pilotlara uçağın hareketleri için yön vermesini sağlayabileceği araştırıldı. Aranan teknoloji Motion Capture teknolojisi idi.

Böylece, 23 Nisan’a özel en büyük hayallerinden birini Türk Hava Yolları #YerGök23Nisan projesi sayesinde gerçekleştirdiler: Dünyada ilk kez bir Boeing 777 uçağı, Motion Capture teknolojisi ile çocuklardan toplanan datalarla uçtu: Tüm deneyimin baştan sona çekildiği film Türk Yava Yolları kendi sosyal medya ve YouTube hesaplarından yayınlandı, YouTube ve sosyal medyada reklamla tüm Türkiye ile buluştu.

İnteraktif Taktikler:
Türk Hava Yolları 23 Nisan’a özel #YerGök23Nisan projesini hayata geçirmek için İstanbul Havalimanı THY hangarına 700 m2lik özel bir alan kuruldu. Bu alanda çocukların üzerlerine yerleştirilen özel işaretleyiciler ve kızıl ötesi kameralarla hareket dataları toplandı. Çocuklardan alınan datalarla Manavgat semalarında Türk Hava Yolları pilotları 2,5 saatlik bir uçuş gerçekleşti. Motion Capture teknolojisi sayesinde dünyada ilk kez bir Boeing 777 uçağı çocuklardan alınan hareket datalarıyla havalandı. Çocuklar, uçma hareketinin simülasyonu için uçak pozisyonu aldılar ve LED ekranda yaptıkları hareketlerin 3D ortamda nasıl göründüğünü deneyimlediler.

Kampanya için hazırlanan reklam filmi, öncelikle Türk Hava Yolları’nın sosyal medya hesaplarından 20 Nisan ve 21 Nisan tarihlerinde tease edildi. Ana filmin bu iki farklı 15 saniyelik versiyonlarında kampanya hashtag’i kullanıldı ama filmin geneline dair bir detay verilmedi. Böylece takipçilerde Türk Hava Yolları’nın 23 Nisan’a özel ne yaptığı ile alakalı bir buzz yaratılmış oldu. 23 Nisan tarihinde paylaşılan ana kampanya film çeşitli PR aktiviteleri, basın bültenleri, medya yatırımları gibi desteklerle olabildiğince fazla kişiye ulaştırıldı. Chaby Han, cezmikalorifer gibi hesaplar da filmin yayılımında yardımcı olan influencer iletişimi kanallarıydı. Yayına giren ana kampanya filmi ile paralel olarak, markanın Instagram hesabında yayına alınan filtre ile kullanıcılar tıpkı yaratıcı filmdeki gibi bir deneyimi Instagram filtesi üzerinden deneme fırsatı buldular. Çocuklar kollarını bir uçak gibi yana açarak çeşitli hareketler yaptılar ve bu harekete paralel olarak bir Türk Hava Yolları uçağının göklerde uçmasına vesile oldular. Instagram filtre paylaşımlarının daha fazla insana ulaşması adına yapılan influencer iletişimi ile Bihter Erol, Maya Başol, Sezen Ketencioy, Münhan Çınar, Ruzdelav gibi çocuk-anne influencer’ları da kampanyaya dahil oldular ve filtre ile paylaşım yaptılar.

Link: https://vimeo.com/674158989/8c71a36990